Dnia 13 czerwca 2015 w ogrodzie Sudeckiej Zagrody Edukacyjnej w Dobkowie odbyły się bezpłatne warsztaty „Sałatka z pokrzywy i kompot z bzu, czyli warsztaty gotowania z dzikich roślin”. Udział w warsztatach wzięli mieszkańcy regionu Gór i Pogórza Kaczawskiego – pasjonaci (a nawet zawodowcy) sztuki kulinarnej. Prowadząca, Pani Anna Rumińska, przewodnicząca ruchu Slow Food na Dolnym Śląsku, przybliżyła uczestnikom tradycje wykorzystywania dzikich roślin w kuchni, a następnie zabrała wszystkich na spacer po Dobkowie. Podczas spaceru uczestnicy zebrali składniki do swoich przyszłych potraw. Później, po dodaniu podstawowych składników, takich jak mąka, olej czy przyprawy przygotowali porządny, dwudaniowy obiad, oparty przede wszystkim o dzikie rośliny.
Warsztaty miały na celu przybliżenie kulturowych i praktycznych wartości, jakie mają dla człowieka pospolite „chwasty”. Wiele z nich w przeszłości miało szereg zastosowań w kuchni, a także w ziołolecznictwie, produkcji domowych kosmetyków i środków czystości oraz w domowej florystyce i sztukach dekoracyjnych. Dziś wiele z nich jest całkowicie zapomnianych, a często nawet zwalczanych jako „bezużyteczne”, gdy tradycyjne ogrody, łąki i sady wiejskie ustępują miejsca wypielęgnowanym trawnikom i zimozielonym krzewom iglastym.
Cykl zajęć przyrodniczych zrealizowano w eea-norway-grantsramach projektu „Sudecka Zagroda Edukacyjna, czyli jak ekofilozofia wróciła na wieś” współfinansowanego ze środków Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach Funduszy EOG oraz środków własnych Stowarzyszenia.